Api-Api
Nama botani : Avicennia .spp.
Famili : Verbenaceae
Habitat
Tumbuhan ini ialah sejenis pokok bakau yang hidup liar bersama-sama pokok bakau jenis lain di pesisir pantai berlumpur.
Ciri morfologi
Pokok api-api besar, ketinggian mencapai 7- 20 m. Akar udaranya agak panjang keluar dari lumpur di bawah pokok, berbaris-baris mengikut panjang akar sisi. Daun jenis mudah, kecil dan membulat di hujung. Warna daun hijau tua, licin dan berkilat. Permukaan bawah daun pucat dan berdebu. Bunga kecil dan berwarna kuning, keluar pada jambak jenis panikel yang keciI. Kelopak bunganya ada empat, terlekat pada corong yang pendek. Buah api-api jenis kapsul dan berwarna hijau kelabu. Buah bujur dan runcing di hujung, mempunyai kulit bak sampul yang berwarna hijau muda membaluti biji. Kulit ini mudah ditanggalkan untuk mendedahkan biji yang licin dan berwarna coklat kehijauan serta berkilat.
Kegunaan dan khasiat
Buah api-api tidak dimakan segar. Buah yang gugur dipungut dan dibuang kulitnya. Biji direndam dengan air selama dua malam untuk melembutkan dan menghilangkan getahnya. Kemudian direbus dan dihancurkan menjadi tepung. Tepung ini boleh dibuat kuih seperti kuih koci dan buah melaka serta enak rasanya.
Resin yang keluar pada kulit batang api-api berwarna hijau dan pahit rasanya. Resin ini bersifat afrodisiak tetapi boleh dibuat ubat sakit gigi. Akar juga bersifat afrodisiak. Biji yang muda dibuat ubat pupuk pada bisul untuk mencepatkannya matang dan pecah. Abu daripada pokok api-api mengandungi banyak alkali dan digunakan sebagai sabun di India.
Nama botani : Avicennia .spp.
Famili : Verbenaceae
Habitat
Tumbuhan ini ialah sejenis pokok bakau yang hidup liar bersama-sama pokok bakau jenis lain di pesisir pantai berlumpur.
Ciri morfologi
Pokok api-api besar, ketinggian mencapai 7- 20 m. Akar udaranya agak panjang keluar dari lumpur di bawah pokok, berbaris-baris mengikut panjang akar sisi. Daun jenis mudah, kecil dan membulat di hujung. Warna daun hijau tua, licin dan berkilat. Permukaan bawah daun pucat dan berdebu. Bunga kecil dan berwarna kuning, keluar pada jambak jenis panikel yang keciI. Kelopak bunganya ada empat, terlekat pada corong yang pendek. Buah api-api jenis kapsul dan berwarna hijau kelabu. Buah bujur dan runcing di hujung, mempunyai kulit bak sampul yang berwarna hijau muda membaluti biji. Kulit ini mudah ditanggalkan untuk mendedahkan biji yang licin dan berwarna coklat kehijauan serta berkilat.
Kegunaan dan khasiat
Buah api-api tidak dimakan segar. Buah yang gugur dipungut dan dibuang kulitnya. Biji direndam dengan air selama dua malam untuk melembutkan dan menghilangkan getahnya. Kemudian direbus dan dihancurkan menjadi tepung. Tepung ini boleh dibuat kuih seperti kuih koci dan buah melaka serta enak rasanya.
Resin yang keluar pada kulit batang api-api berwarna hijau dan pahit rasanya. Resin ini bersifat afrodisiak tetapi boleh dibuat ubat sakit gigi. Akar juga bersifat afrodisiak. Biji yang muda dibuat ubat pupuk pada bisul untuk mencepatkannya matang dan pecah. Abu daripada pokok api-api mengandungi banyak alkali dan digunakan sebagai sabun di India.